Blog

11
Úno
2015

Maturitní ples – základní pravidla pro plánování programu

Napsal: admin
Kategorie:
Tipy a triky
Tags:
Maturitní ples, Tipy a triky

Maturitní ples potká většinu z nás jen jednou za život, a tak je potřeba nepodcenit přípravu a maximálně si ho užít. Seznam věcí, které je nutné předem zajistit je poměrně dlouhý. Kromě „hmotných“ věcí, jako jsou skleničky, šerpy či květiny, je nutné zajistit sál a program, aby se všichni výborně bavili. V tomto článku se zaměříme právě na organizaci kvalitního programu.

Na nic nečekejte

Naprostá většina plesů probíhá od listopadu do února, a tak existuje poměrně velká šance, že kapela nebo umělec, kterého si vyhlédnete, bude již minimálně od října zarezervován na jiný ples. Pokud si tedy chcete vybírat z těch nejlepších, oslovte umělce ještě před letními prázdninami a čím dříve, tím lépe. Někteří umělci jsou na nejvytíženější termíny rezervováni i rok dopředu. Pokud i přesto řešíte program na poslední chvíli, nevěšte hlavu. Za zeptání nic nedáte a i v případě, že vaše vysněná kapela již nebude mít čas, dá se najít dobrá alternativa.

Bez hudby to nejde

Základním kamenem dobrého programu je kvalitní taneční kapela. Přestože většina maturantů si potrpí na modernějších žánrech, věřte, že Vaši rodiče i prarodiče ocení kapelu, která dokáže zahrát i klasický waltz či tango. Osvědčenou kombinací je taneční kapela, kterou po půlnoci nahradí DJ. Záleží na Vás, v jakém stylu chcete maturitní ples pojmout.

Tip SB: Pokud je Vaše třída akční, můžete celý ples vyladit do určitého stylu. K mafii se výborně hodí jazz a swing. Pokud pojmete ples oldschoolově, pak si můžete vybrat některý z revivalů.

I předtančení může být originální

Tradiční součástí plesových programů je předtančení. Ač se to nezdá, v této kategorii existuje opravdu dlouhá řada možností. Můžete vybírat od klasických standardních tanců přes živější latinskoamerické tance až například po tematické kabaretní vystoupení. Pro pozdnější hodiny se hodí různé styly typu disco nebo originální robotické taneční vystoupení a pro odvážnější i třeba moderní pole dance show. U předtančení, a to zejména u standardních tanců, bych doporučoval dbát na kvalitu. Cenově dostupné je dnes i předtančení od párů s nejvyšší třídou. Takové vystoupení je pak zároveň kulturním zážitkem.

Tip SB: Společenské tance se rozdělují na standardní a latinskoamerické. Řada tanečních párů ovládá velmi dobře obě skupiny tanců. Lze tak získat 2 odlišná vystoupení za výhodnější cenu.

Čím překvapit

Tak, jako by na plese neměla chybět hudba a předtančení, tak by nemělo chybět ani originální vystoupení, které dostane publikum do toho správného varu. Jednou z možností mohou být různé typy ohňových show často jako součást žonglérského nebo barmanského vystoupení. Tady upozorňujeme, že je vhodné, ověřit si předem, že to bezpečnostní pravidla Vašeho sálu umožňují. Velmi dobře funguje vystoupení opravdové celebrity jako je třeba Michael Jackson, kterou dokáží kvalitně zastoupit profesionální imitátoři.

Něco navíc

Pokud je to pro Vás stále málo a chcete přidat ještě něco zajímavého navíc, z posledních trendů lze využít interaktivní kouzelnické vystoupení – tak zvanou mikromagii mezi hosty. Jedná se o aktuálně nejpopulárnější formu kouzelnického vystoupení, kdy se po domluvenou dobu (zpravidla 1 hodinu) přímo mezi hosty pohybuje kouzelník a ukazuje jim doslova zázraky s vyhrnutými rukávy přímo před jejich očima za použití karet, mincí, bankovek a drobných zapůjčených předmětů.

Maturanti více zaměření na „konzumní“ formu zábavy, mohou využít služeb barmana, který bude po vymezený čas na určeném místě připravovat pro hosty míchané nápoje.

Tip SB: Příprava míchaných nápojů bývá cenově výhodnější při propojení s barmanskou show.