Blog

24
Kvě
2016

Rozlučka se svobodou – jak na to? (I. část)

Napsal: Editor
Kategorie:
Tipy a triky
Tags:
rozlučka se svobodou

Každý, kdo se jednou odhodlá ke svatbě, neměl by zapomenout na „rozloučení se svobodou“, nebo-li štando. Rozlučka se svobodou se pochopitelně týká obou snoubenců. Zde se zaměříme na pánskou variantu, ale dámy se mohou pochopitelně inspirovat. Rozlučku lze vyřešit levně i draze, jednoduše i složitě. Někde je neodmyslitelné, že si rozlučku uspořádá sám nastávající ženich. Jinde je zvykem, že rozlučku pro ženicha uspořádá svědek. Ať už jste tedy nastávající ženich, jeho svědek nebo kdokoli jiný, kdo má za úkol uspořádat „štando“, je toto návod pro Vás.

V této části se zaměříme zejména na volbu termínu, výběr účastníků a volbu místa.

Jak se říká – „štěstí přeje připraveným“ – proto raději nenechávejte nic na poslední chvíli.

Nejprve je nutné vybrat správný termín. Obvyklý je víkend přímo před svatbou, ale nic nezkazíte uspořádáním akce 14 dní předem – tím získá ženich pár dnů navíc na rekonvalescenci, kterou bude potřebovat před závěrečnými přípravami svatby. Není výjimkou ani vícedenní rozlučka třeba formou čundru. Zde se ale zaměříme na jednovečerní akci, která Vám umožní nezapomenutelně se rozloučit s širokou partou kamarádů při rozumných nákladech.

Koho na rozlučku se svatbou pozvat?

Pokud tedy máte vybraný termín, je vhodné rozmyslet si, koho pozvete a kolik bude celkem hostů. Opět existuje řada variant od „nejširší možnosti“ oslovením všech přátel na FaceBooku po oslavu pouze v kruhu nejbližších kamarádů. Často se pořádá výhradně pánská jízda, ale záleží pouze na Vás, zda pozvete přátele i s jejich drahými polovičkami (to ale nezapomeňte upřesnit do pozvánky). Máte-li dobré vztahy v rodině, určitě nebudete litovat, když pozvete otce (rodiče), sourozence, ale i budoucího tchána a další příbuzné. Dalším vodítkem může být to, kolik hostů pozvete na svatbu. Na štandu to totiž můžete oslavit se všemi přáteli, které si na svatbu nemůžete dovolit pozvat nebo kteří z nějakého důvodu nemohou dorazit.

Kde rozlučku uspořádat?

Právě výběr hostů a jejich počet je nezbytným základem pro výběr místa oslavy. Většina svateb se koná v létě a v období, kdy se dá trávit večer/noc venku. Rozlučka se dá realizovat ve velkoměstě i na venkově. A ti co pocházejí z venkova, mají dle mého názoru jednoznačně výhodu. Pokud budete mít jen pár hostů, je možné rozlučku uspořádat i ve městě, třeba ve Vašem oblíbeném podniku. Příprava je velmi nenáročná a neriskujete, že na vás bude pršet. Nutností je pouze s dostatečným předstihem zarezervovat dostatek míst. Víc výhod ale přináší akce mimo město. Na vsi pro takové akce ideálně poslouží místní hasičárna, hospůdka u hřiště, chalupa se zahradou a podobně. Pronájem takových míst tolik nestojí, často nabízí zázemí s toaletami, vodou, elektřinou a potřebné posezení s ohništěm. Je ale potřeba si takové prostory zajistit včas. I v případě, že pocházíte z velkého města, doporučil bych se poptat známých, zda neznají podobný prostor někde kousek za městem. Starší a pohodlnější osazenstvo se může nechat odvézt taxíkem a ostatní nepřespí, přespí pod širákem nebo přespí ve stanu. Přeci jen se jedná o rozlučku se svobodou.

Přístřešek a posezení…

Jestliže už jste našli vhodné prostory, je čas zamyslet se, co bude nutné na místě zařídit. Pokud není součástí takového prostoru přístřešek, je dobré si zajistit vojenský stan nebo podobný úkryt před deštěm nebo i před sluncem. V případě, že si vypůjčíte vojenský stan, myslete na to, že jeho stavba Vám zabere několik hodin. Ideální je řešit takové věci aspoň den předem, abyste neriskovali, že tím strávíte celou oslavu. Dále bude nutné zajistit posezení. Pokud není na místě, je nutné si vypůjčit dostatek židlí nebo laviček a stolů. Případně si můžete - pokud jste zruční a máte dostatek dřeva - posezení připravit na místě. Ale toto opět doporučuji řešit aspoň den předem.

další části se zaměříme především na zajištění hudby, jídla a nápojů a možná i na něco dalšího ;)

Nezapomeňte, že Showbook a Showmagazine je připraven pomoci Vám s jakoukoli akcí!